Toegankelijkheid bij wetenschappelijk onderwijsinstellingen

We hebben tot nu toe 18 verschillende websites bij Nederlandse wetenschappelijk onderwijsinstellingen gevonden. Minimaal 8 verschillende contentmanagementsystemen hebben de wetenschappelijk onderwijsinstellingen in gebruik. 3 wetenschappelijk onderwijsinstellingen hebben een verklaring aangemaakt in het register op toegankelijkheidsverklaring.nl. 83% van de websites bevatten minimaal 1 toegankelijksprobleem.

Van de 18 websites vindt een automatische toegankelijkheidstoets bij:

  • 17% geen problemen.
  • 22% met 1-5 problemen.
  • 61% met meer dan 5 problemen.

Over de automatische toets

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van Axe core, een automatische toets om de toegankelijkheid te meten. Een automatische toets geeft je enig inzicht in de mate van toegankelijkheid van je website. Een automatische toets kan niet alles controleren. Websites met 0 bevindingen moeten ook handmatig onderzocht worden om te bepalen of de website echt toegankelijk is.

Digitale toegankelijkheid websites

We hebben de websites bezocht en gekeken of er vanuit de homepage direct een toegankelijkheidsverklaring te vinden is. Tevens hebben we in het register van toegankelijkheidsverklaring.nl gezocht naar een verklaring. Tot slot hebben we met een automatische tool gecontroleerd of er toegankelijkheidsproblemen te vinden zijn op de homepage.

Update

Dit is een eerste versie van het overzicht van wetenschappelijk onderwijsinstellingen. Hierbij gebruik ik data dat in openbare bronnen te vinden is. De data is nog onvolledig en er zitten vast nog fouten in de data. Jouw feedback is daarom welkom.
De database bevat ongeveer 36 organisaties. Inmiddels hebben we minimaal 18 hoofdwebsites gevonden.

Database laatst bijgewerkt: 8-07-2024

Bronnen

  • Verzamelde data 200 OK
  • Toegankelijkheidsverklaring.nl
  • axe core (automatische toegankelijkheidstoets)