Tweede kamerverkiezingen 2023

Politieke partijen hebben weinig aandacht voor digitale toegankelijkheid. Alle websites hebben toegankelijkheidsproblemen en in de programma's staat digitale toegankelijkheid slechts in 6 gevallen expliciet genoemd.

Datum onderzoek: 22 november 2023

Politieke partijen niet digitaal toegankelijk

Onlangs heeft Erik Kroes de websites van alle partijen via een automatische test op toegankelijkheid geetoets. Het onderzoek wees uit dat op 21 november 2023 alle politieke partijen niet digitaal toegankelijk zijn.

Weinig verkiezingsprogramma's hebben aandacht voor digitale toegankelijkheid

Slechts 6 van de 26 partijen hebben digitale toegankelijkheid expliciet in hun programma opgenomen. En dan bedoelen we toegankelijkheid waarbij iedereen, met of zonder beperking, gebruik kan maken digitale informatie en dienstverlening. Vaak kom je het woord "toegankelijk" tegen in de betekenis van bereikbaar of beschikbaar.

Lijstnummer Politieke partij Digitale toegankelijkheid
1 VVD
2 D66
3 GROENLINKS / Partij van de Arbeid (PvdA) Alle overheidscommunicatie, informatie van organisaties die een overheidstaak vervullen, informatie die wordt gefinancierd met publiek geld en het (digitale) betalingsverkeer zijn breed toegankelijk voor mensen met een beperking of worden dat gemaakt.
4 PVV (Partij voor de Vrijheid)
5 CDA
6 SP (Socialistische Partij)
7 Forum voor Democratie
8 Partij voor de Dieren
9 ChristenUnie
10 Volt We maken de digitale wereld toegankelijker voor mensen met een beperking door te beginnen met het 100% toegankelijk maken van alle overheidswebsites.
11 JA21
12 Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
13 DENK
14 50PLUS
15 BBB Wij streven ook naar gebruiksvriendelijke digitale oplossingen om de overheid nog toegankelijker te maken voor iedereen.
16 BIJ1 Toegankelijkheidseisen en de ervaringen van verschillende mensen met een beperking worden meegenomen. Alternatieve kanalen, zoals telefoon of fysieke loketten, blijven beschikbaar voor wie daar behoefte aan heeft.
17 Piratenpartij – De Groenen Internetsites van publiek gefinancierde instellingen moeten altijd toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Volgens het Besluit Kwaliteit Rijksoverheidswebsites moeten alle overheidswebsites sinds 2010 voldoen aan webrichtlijnen om dit te bewerkstelligen. Veel sites voldoen echter niet of onvoldoende aan deze richtlijnen. Internetsites van publieke instellingen moeten altijd deze webrichtlijnen volgen.
18 BVNL / Groep Van Haga
19 Nieuw Sociaal Contract
20 Splinter
21 LP (Libertaire Partij)
22 LEF – Voor de Nieuwe Generatie en dat ook digitale media en het internet beter toegankelijk worden om voorgelezen te worden.
23 Samen voor Nederland
24 Nederland met een PLAN
25 PartijvdSport
26 Politieke Partij voor Basisinkomen

Stemwijzers en stemhulpen

Eerder dit jaar hebben we de stemwijzers bekeken. Ook daar is de toegankelijkheid een aandachtspunt. Deze bevatten in het algemeen informatie waar je flink in kunt verdwalen. Zie ons eerdere onderzoek bij de provinciale verkiezingen en waterschapsverkiezingen 2023.